Vinprovning

Provningarna inleds med ett föredrag  om odling av vindruvor och framställning av vin. Föredrag tar ca 45 minuter därefter tar vi en kort paus (för att fylla på vinerna) och därefter börjar den traditionella vinprovningen. Under föredraget serveras deltagarna ett glas Crémant.
Provningen bör helst vara i en lokal som har utskänkningstillstånd eller i hemmamiljö. Antal deltagare bör max. vara 15.

Föredragshållare: Cia Rörstad.

Traditionell vinproduktion

Odling av druvor, skörd, sulfittillsats, tillsatser vid vinifiering och buteljering samt besprutning med kemiska bekämpningsmedel, teknisk jäst och tillsatser vid vinifieringen.
Lite vinkemi

Druvornas sammansättning. Jäsning. Maceration. Restsockerhalt. pH. Syre. Sulfiter. Tannin. Histamin. Smak. Arom.
Ekologiska viner och naturvin

Ekologisk och biodynamisk odling av druvor. Maceration. Vildjäst. Tillsatser vid vinifiering och buteljering. Munhåleupplevelse. Hållbarhet. Lagring. Dekantering & luftning.
Hälsoeffekter av röda naturviner

Vilka druvor och vinifieringsmetoder är gynnsammast? Antioxidanter (procyanidin, resveratrol) i vin. Alkoholens inverkan. Effekt för att reducera olika sjukdomar? – hjärta/kärl, stroke, diabetes, demens m.fl.. ”Functional Wines”.
Introduktion till de viner som skall provas

Först presenteras lite information om vingårdarna och respektive vin. I en provning kan exempelvis fem viner som representerar olika typer av vin ingå:

  • Crémant – Chardonnay. Frankrike
  • Vitt vin – Chardonnay, USA
  • Rosé – Syrah, Cabernet Franc. Frankrike
  • Rött vin –¨Sangiovese, Nebbiolo, Barolo eller Corvina/Rondinella, Italien
  • Rött vin –Cabernet Sauvignon, Pinot Noir eller Zinfandel/Petite Sirah, USA

I samband med provningen serveras lämpligen ost, kex, mm.

Provningarna kan ske på en restaurang eller som home-party.

För information och priser Kontakta oss